Brazil Santos 17/18 from Guaxupe (250g)

229,00  vč. DPH

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva z Ameriky
Záruka: 1 rok
Množství: 250 g
Odrůda: 100% Arabica
Vůně před zalitím: Sladká, karamelová, harmonická.
Vůně po zalití: Jemně sladká, pražené oříšky.
 Chuť: Sladká, jemná, medová, mléčná čokoláda, velice příjemná a harmonická, minimální acidita.
Dochuť: Lehce oříšková, smetanová, sladká.

Detailní popis produktu

Tato brazilská káva pochází z oblasti kolem města Guaxupé, která se nachází v jiho-západní části státu Minas Gerais s celkovou rozlohou necelých 300 km čtverečních. Najdeme ji asi 280 km severně od Sao Paula. Zdrojem obživy je v této oblasti především pěstování kávy.

Něco málo z historie pěstování kávy v Brazílii

  • Na počátku dnešní kávové velmoci stál kdysi jediný člověk. Byl to portugalský voják Francisco de Mello Palheta, který do Brazílie propašoval kávu z Francouzské Guinei. Tehdy se psal rok 1727 a pozvolna tím začalo Brazilské kávové dobrodružství. Tehdy jistě Palheta netušil, že Brazílie bude jednou největší kávovou velmocí a zcela jistě netušil, že espressu, jak ho známe, bude propůjčena charakteristická chuť zvláště díky brazilské kávě.

Obecné informace o Brazilských kávách

  • Jelikož Brazílie svou obrovskou rozlohou zabírá tři klimatická pásma (mírné, subtropické a tropické), je zde opravdu mnoho prostoru pro pěstování kávy. Je zajímavé, že zatímco špičkové středoamerické kávy se produkují ve velkých nadmořských výškách, u Brazílie tomu tak úplně není. Značná část kávy se zde pěstuje v oblastech ležících v 600-1200 m.n.m. Právě nižší nadmořská výška se ve výsledném šálku projevuje menší aciditou, a když k tomu přidáme slušnou produkci cremy a příjemně sladký chuťový profil, pochopíte, proč je tak oblíbená. Stejně jako v espressu, do kterého neodmyslitelně patří, najde své místo prakticky v každém způsobu přípravy kávy.

Screen značí velikost zrna, kdy mezi naprostou špičku patří velikosti 17/18 a 19. Velikost zrna je důležitým měřítkem kvality, protože chuťově jsou nejlepší dozrálá a tudíž i větší zrna. Doporučujeme na espresso.