Kurkuma – indický šafrán

Kurkuma obsahuje žlutá barviva, díky kterým ji můžeme použít tam, kde se používá šafrán. Na rozdíl od šafránu je barvivo kurkumy rozpustné v tucích a je jiné. Je zcela neškodné.

CHUŤ a VŮNĚ: Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť.

VYUŽITÍ: Kurkuma (indický šafrán) obsahuje žlutá barviva, díky kterým ji můžeme použít tam, kde se používá šafrán. Na rozdíl od šafránu je barvivo kurkumy rozpustné v tucích a je jiné. Je zcela neškodné. Kurkuma je základní součástí Kari, používá se do polévek, k přibarvování másla, umělých tuků, sýrů, hořčice, těstovin atp. Indická kuchyně přibarvuje kurkumou rýži a sladké pokrmy.

Podporuje tvorbu a vylučování žluči, proto je vhodné ji používat ke každému tučnějšímu masu.