Kenya Komothai Kiambu county AB 2020 (250g)

319,00  vč. DPH

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva z Afriky
Záruka: 1 rok
Množství: 250 g
Odrůda: 100% Arabica
Vůně před zalitím: Skořice, pečené jablko, třešně.
Vůně po zalití: Čerstvé máslo, jahody.
Chuť: Černý rybíz, černý bez, višně, plně tělo, střední až silnější hořkost, střední až vyšší acidita, nízká sladkost.
Dochuť: Černý rybíz, čerstvé máslo.

Detailní popis produktu

Tuto kávu vypěstovala skupina asi třiceti malých farmářů ze skupiny “Ngewa-Komothai Farmers”, kteří sklizeň sami zpracují a poté svou kávu smíchají v suchém mlýnu Kahawa Bora, který je vybaven pro zpracování mikrolotů. Je to poměrně nová praxe, která pomáhá farmářům, kteří kávy nevypěstují dost na to, aby dosáhli na minimální množství, které mlýn dokáže zpracovat. Takto mohou svou kávu smíchat s farmáři z nedaleka a se stejnou kvalitou kávy. Dříve byli drobní farmáři nuceni prodat svou kávu překupníkům, a tím se ztratila jejich dohledatelnost.

Pěstitelské skupiny jsou více proměnlivé, než družstva, ale princip je stále stejný. Umožňují přístup k transparentnějším zpracovatelským a marketingovým řešením a často znamenají lepší kvalitu a vyšší ceny kávy.

Každý malý statek se sám stará o svou sklizeň a zpracování. V případě těchto skupin bylo zpracování provedeno v menším měřítku než v tradičních větších továrnách. Producenti ze skupiny Ngewa-Komothai postupují podle tradičního keňského způsobu zpracování kávy.

Káva pochází z oblasti podhůří lesní rezervace Gatamaio, která je taky známá pěstováním čaje a je domovem Nadace keňského výzkumu kávy.  Region Kiambu je také největším producentem mléka v Keni. Mnoho pěstitelů dodržuje postupy organického hnojení a na své kávovníky místo agrochemikálií používá pouze hovězí hnůj.

Káva se v Keni začala pěstovat poměrně pozdě, ale má působivou pověst. Od začátku je keňská káva uznávána pro svou vysokou kvalitu, pečlivou přípravu a vynikající chuť. Většina káv je zpracována mokrou cestou a sušena na zvýšených ložích. Více než 70 % kávy v zemi je vypěstováno na malých farmách, jejichž farmáři se sdružují do stovek družstev (FCS = Farmer Cooperative Societies). A každé družstvo provozuje alespoň jeden zpracovatelský závod.

Kávy jsou v Keni klasifikovány podle velikosti. Třída AB obsahuje zrna velikosti screen 15 – 18, což je mezi 6 a 7 milimetry.
Země: Kenya
Umístění: region Kiambu, oblast Komothai
Suchý mlýn: Kahawa Bora
Kvalita: AB
Pěstitelé: malí pěstitelé ze skupiny “Ngewa-Komothai Farmers”
Rozloha Farem: 5 – 50 hektarů
Odrůda: Batian, Ruiru 11, SL28, SL34
Datum sklizně: 2020
Nadmořská výška: 1600 – 2000 m.n.m.
Zpracování: Fully washed