Detailní popis produktu
Guatemala patří mezi vyspělé a respektované producenty výběrové kávy. Najdeme zde mnoho světově věhlasných oblastí, které se významně starají o příjmy celé země.
Tato káva pochází z oblasti Huehuetenango, která je považovaná za nejlepší pěstitelskou oblast v Guatemale. Rozléhá se na pohoří Cuchumatanes, které je největší nesopečné pohoří střední Ameriky. Z celé Guatemaly je na pěstování kávy nejvýše položené a zároveň i nejsušší.
Díky teplým vzdušným proudům z Mexické oblasti Tehuantepec, které zajišťují dostatečně teplý vzduch, který naráží na pohoří Cuchumatanes, se zde pěstuje káva až ve výšce neuvěřitelných 2 000 m.n.m. Huetenegro je poměrně odlehlá a rozlehlá oblast, takže si většina zemědělců kávu i sama zpracovává. Díky velkému počtu horských vodních říček a potoků se často zpracovává mokrou cestou přímo v blízkosti sklizně.
Káva nese označení SHB (Strictly Hard Been). Jedná se o obdobu označení SHG (Strictly High Grown). V obou případech je to označení pro vysokohorské kávy pěstované v nadmořské výšce 1350 m.n.m a výše. V těchto výškách je podstatně menší teplota než v nížinách a tak kávové třešně zrají delší dobu a jsou potom tvrdší a plnější.
Označení EP (European Preparation) značí, že jsou kávová zrnka ručně přebírána a vyřazují se nezralá a defektní zrnka.
Region: Huehuetenango
Nadmořská výška: 1350 – 2000 m.n.m.
Odrůdy: Typica, Bourbon, Caturra, Catuai
Sklizeň: 2020 – 2021
Zpracování: Mokrou cestou (washed)