Brazil Decaf CO2 – bezkofeinová (250g)

249,00  vč. DPH

Doplňkové parametry

Kategorie: Bez kofeinu
Záruka: 1 rok
Množství: 250 g
Odrůda: 100% Arabica
Vůně před zalitím: Mentolová čokoláda.
Vůně po zalití: Jemná, lehce jablečná, nugát.
Chuť: Sladká až medová, lehce do hořka, kakao, lískové oříšky, bez acidity s nádechem smetany.
Dochuť: Příjemná, medovo smetanová.

Detailní popis produktu

Káva byla zbavena kofeinu velice šetrnou a 100% přírodní metodou CO2.
Proces odstranění kofeinu začíná u zelené kávy. Káva se vloží do speciálních tanků a zaplaví se čistou vodou. Jakmile nasákne vodou a „otevře se“, pustí se do nádob čistý CO2 pod vysokým tlakem. Takto vzniklá „sodovka“ a hlavně CO2 pod vysokým tlakem má schopnost na sebe vázat kofein bez dalších chuťově nežádoucích účinků na kávu. Kofeinem obohacená voda se filtruje a zbavuje kofeinu, aby se mohla využít na další várku kávy. Recykluje se i CO2, a  proto zbavení kávy kofeinu zbytečně nezatěžuje životní prostředí. Káva se následně suší, zabalí a míří do pražíren, jako je ta naše. Kofein je dále využíván ve farmaceutickém průmyslu a v doplňcích stravy.

Něco málo z historie pěstování kávy v Brazílii

  • Na počátku dnešní kávové velmoci stál kdysi jediný člověk. Byl to portugalský voják Francisco de Mello Palheta, který do Brazílie propašoval kávu z Francouzské Guinei. Tehdy se psal rok 1727 a pozvolna tím začalo Brazilské kávové dobrodružství. Tehdy jistě Palheta netušil, že Brazílie bude jednou největší kávovou velmocí a zcela jistě netušil, že espressu, jak ho známe, bude propůjčena charakteristická chuť zvláště díky brazilské kávě.

Obecné informace o Brazilských kávách

  • Jelikož Brazílie svou obrovskou rozlohou zabírá tři klimatická pásma (mírné, subtropické a tropické), je zde opravdu mnoho prostoru pro pěstování kávy. Je zajímavé, že zatímco špičkové středoamerické kávy se produkují ve velkých nadmořských výškách, u Brazílie tomu tak úplně není. Značná část kávy se zde pěstuje v oblastech ležících v 600-1200 m.n.m. Právě nižší nadmořská výška se ve výsledném šálku projevuje menší aciditou, a když k tomu přidáme slušnou produkci cremy a příjemně sladký chuťový profil, pochopíte, proč je tak oblíbená. Stejně jako v espressu, do kterého neodmyslitelně patří, najde své místo prakticky v každém způsobu přípravy kávy.