Detailní popis produktu
Káva byla zbavena kofeinu velice šetrnou a 100% přírodní metodou CO2.
Proces odstranění kofeinu začíná u zelené kávy. Káva se vloží do speciálních tanků a zaplaví se čistou vodou. Jakmile nasákne vodou a „otevře se“, pustí se do nádob čistý CO2 pod vysokým tlakem. Takto vzniklá „sodovka“ a hlavně CO2 pod vysokým tlakem má schopnost na sebe vázat kofein bez dalších chuťově nežádoucích účinků na kávu. Kofeinem obohacená voda se filtruje a zbavuje kofeinu, aby se mohla využít na další várku kávy. Recykluje se i CO2, a proto zbavení kávy kofeinu zbytečně nezatěžuje životní prostředí. Káva se následně suší, zabalí a míří do pražíren, jako je ta naše. Kofein je dále využíván ve farmaceutickém průmyslu a v doplňcích stravy.
Něco málo z historie pěstování kávy v Brazílii
- Na počátku dnešní kávové velmoci stál kdysi jediný člověk. Byl to portugalský voják Francisco de Mello Palheta, který do Brazílie propašoval kávu z Francouzské Guinei. Tehdy se psal rok 1727 a pozvolna tím začalo Brazilské kávové dobrodružství. Tehdy jistě Palheta netušil, že Brazílie bude jednou největší kávovou velmocí a zcela jistě netušil, že espressu, jak ho známe, bude propůjčena charakteristická chuť zvláště díky brazilské kávě.
Obecné informace o Brazilských kávách
- Jelikož Brazílie svou obrovskou rozlohou zabírá tři klimatická pásma (mírné, subtropické a tropické), je zde opravdu mnoho prostoru pro pěstování kávy. Je zajímavé, že zatímco špičkové středoamerické kávy se produkují ve velkých nadmořských výškách, u Brazílie tomu tak úplně není. Značná část kávy se zde pěstuje v oblastech ležících v 600-1200 m.n.m. Právě nižší nadmořská výška se ve výsledném šálku projevuje menší aciditou, a když k tomu přidáme slušnou produkci cremy a příjemně sladký chuťový profil, pochopíte, proč je tak oblíbená. Stejně jako v espressu, do kterého neodmyslitelně patří, najde své místo prakticky v každém způsobu přípravy kávy.