Badyán

Badyán (hvězdičkové koření, hvězdicový anýz, čínský anýz) vypadá jako hnědavé hvězdičky. Proto se mu také ve starých kuchařkách říká hvězdičkové koření. Jsou to plody badyáníku pravého, který v jihovýchodní Asii tvoří celé lesy a sklízí se až třikrát ročně.

CHUŤ a VŮNĚ: Voní podobně jako anýz, ale jeho vůně je silnější a těžší, chutná pálivě. Chutí se také podobá anýzu – má kořenitě nasládlou a jemnější chuť než anýz.

VYUŽITÍ: Badyán vypadá jako hnědavé hvězdičky. Proto se mu také ve starých kuchařkách říká hvězdičkové koření. Jsou to plody badyáníku pravého, který v jihovýchodní Asii tvoří celé lesy a sklízí se až třikrát ročně. Je to koření především do čínské kuchyně. V české kuchyni se používá do vánočního pečiva, perníků, povidel a ovocných polévek.
Celý se používá do kompotů, kečupů apod., kde se vaří s ovocem a nakonec se odstraní. Také se používá k dekoraci – provoní celý byt.